Strona korzysta z ciasteczek (cookies) w celu dostosowania jej zawartości do preferencji użytkownika, a także zapewnienia maksymalnej użyteczności oraz optymalizacji wyświetlanych treści.Ok, rozumiem

Kulinarne inspiracje

Grzegorz Cielecki, kapitan Kulinarnej Kadry Narodowej Polski prezentuje proste i szybkie przepisy z wykorzystaniem dań gotowych Virtu. Kulinarne inspiracje to doskonały sposób na ułatwienie sobie życia w kuchni – łatwo, smacznie i pomysłowo.

Kluski na parze
z sosem jogurtowo-brzoskwiniowym

Składniki:

  • Virtu Kluski na parze (1 opak. 300 g)
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka mięty

Sposób przygotowania:

Po wyjęciu z opakowania ułóż kluski na sitku lub durszlaku i gotuj na parze pod przykryciem przez ok. 6 minut. Można też odgrzać w kuchence mikrofalowej, wystarczy nakłuć opakowanie i odgrzewać przez około 1 minutę. Brzoskwinie pokrój w kostkę, następnie zmiksuj z jogurtem przy pomocy ręcznego miksera. Jeżeli brzoskwinie nie są dojrzałe, możnesz dosłodzić je miodem lub brązowym cukrem. Gorące kluski podawaj polane zimnym sosem jogurtowo-brzoskwiniowym na talerzu udekorowanym kilkoma listkami mięty.

Naleśniki z serem
i syropem pomarańczowym

Składniki:

  • Virtu Naleśniki z serem (2 szt.)
  • syrop pomarańczowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Naleśniki ułóż na ruszcie i grilluj przez 3 minuty z każdej strony. Pomarańczę pokrój w ósemki i oddziel miąższ od skórki. Tak przygotowane filety z pomarańczy ułóż na patelni rozgrzanej na grillu, dodaj miód i sok wyciśnięty z filetowania. Ze skórki wytnij gorzką białą warstwę, pokrój w cienkie paski i dodaj do składników na patelni. Całość gotuj aż do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Pod zdjęciu patelni z ognia, dodaj do syropu łyżkę zimnego masła. Chrupiące naleśniki ułóż na talerzu i polej gorącym syropem z pomarańczy.

Gołąbki
z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • Virtu Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym (1 opak. 500 g)
  • łyżka masła
  • gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zdejmij folię ochronną z opakowania i przełóż gołąbki do małego garnka lub na patelnię. Odgrzewaj na średnio rozgrzanym ogniu na kuchence lub grillu przez około 9 minut. W razie potrzeby podlej małą ilością wody. Pod koniec dodaj łyżkę masła. Następnie ułóż danie na talerzu i posyp obficie natką pietruszki.

Wieprzowina po góralsku
pieczona w pergaminie

Składniki:

  • Virtu Wieprzowina po góralsku z ryżem (1 opak. 380 g)
  • gałązka rozmarynu
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę z ryżem wyjmij z opakowania i ułóż na pergaminie. Posyp po wierzchu posiekaną natką pietruszki i rozmarynem. Pergamin z zawartością uformuj w rulon i skręć rogi w formę cukierka. Gulasz w pergaminie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 7-8 min. Po zakończeniu pieczenia wyłóż rulon na talerz i delikatnie rozchyl pergamin tak, aby uwolnić aromat gulaszu posypanego ziołami.

Bigos myśliwski
na pajdzie grillowanego chleba

Składniki:

  • Virtu Bigos myśliwski (1 opak. 360 g)
  • pajda chleba wiejskiego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bigos odgrzej w patelni lub w rondlu na kratce grilowej. Kromkę chleba skrop oliwą z oliwek z obydwu stron i obsmaż na złoty kolor, następnie zdejmij z ognia i wetrzyj w nią surowy czosnek. Na tak przygotowaną pajdę czosnkową nałóż bigos i posyp po wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Fasolka po bretońsku
w tortilli

Składniki:

  • Virtu Fasolka po bretońsku (1 opak. 360g)
  • dwa placki tortilli
  • pół sałaty lodowej
  • pól czerwonej cebuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypioru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Fasolkę po bretońsku ułóż na plackach. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz sałatę lodową podartą na drobne kawałki. Dodaj listki pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Całość polej jogurtem naturalnym i zwiń w tortillę. Grilluj na chrupko przez około 7-8 minut. Po zdjęciu z grilla ozdób natką pietruszki i szczypiorkiem. Według uznania podawaj skropione kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Paszteciki z grzybami
i chłodnikiem Gazpacho

Składniki:

  • Paszteciki z grzybami ( 8szt.)
  • dwa pomidory
  • świeży ogórek
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki pietruszki
  • łyzka oliy z oliwek
  • kilka gałązek bazyli
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory i ogórek obierz ze skórki i oddziel nasiona od miąższu. Miąższ i pozostałe warzywa zmiksuj przy pomocy ręcznego robota. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek. Paszteciki z grzybami podgrzej przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe Gazpacho z pomidorów przelej do schłodzonej miski porcelanowej i ułóż na talerzu wraz z chrupiącymi pasztecikami. Całość udekoruj ziołami: świeżą pietruszką oraz bazylią.

Gulasz staropolski
z kopytkami

Składniki:

  • Virtu Gulasz staropolski z kopytkami
  • (1 opak. 380 g)kilka gałązek natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Gulasz odgrzej w rondlu lub kuchence mikrofalowej. Kopytka nadziej na gałązkę rozmarynu. Tak przygotowany szaszłyk obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gorący gulasz ułóż na talerzu i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu ułóż złocisty szaszłyk z kopytek pachnący rozmarynem.

Pierogi z brokułami
zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • Virtu Pierogi z brokułami (1 opak. 400 g)
  • 6 łyżek potartej mozzarelli
  • 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • pomidorek koktajlowy
  • składniki i opis
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie posyp wiórkami mozzarelli i mieszanką pestek z dyni i słonecznika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 8-9 minut. Gdy mozzarella będzie miała lekko złoty kolor wyjmij pierogi na talerz i udekoruj ćwiartkami pomidorka koktajlowego i kilkoma listkami natki pietruszki.

Pierogi
z mięsem i purée selerowym

Składniki:

  • Virtu Pierogi z mięsem (4 szt.)
  • konfitowany groszek
  • mały korzeń slera
  • 2 ząbki czosnku
  • półtorej szklanki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi podsmaż na patelni na złoty kolor. Korzeń selera obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż do rondla, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i zalej mlekiem. Gotuj przez około 30 minut do tzw. pierwszej miękkości. Następnie połącz całość przy pomocy miksera, doprawiając do smaku odrobiną soli. Podawaj na talerzu udekorowanym odrobiną natki pietruszki.

Pierogi
ruskie na konfitowanym groszku

Składniki:

  • Virtu Pierogi ruskie (4 szt.)
  • konfitowany groszek
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi podgrzej we wrzącej wodzie przez około 4 minuty, a następnie wyjmij i odsącz. Oliwę rozgrzej na patelni na małym ogniu, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj groszek, gałązkę rozmarynu i kontynuuj smażenie/konfitowanie przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, rozgnieć całość przy pomocy widelca dodając masło, sól i pieprz. Ułóż danie na talerzu, z wierzchu dekorując przygotowanymi wcześniej pierogami ruskimi.

Gołąbki
w sosie pomidorowym z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • Virtu Gołąbki w sosie pomidorowym (1 opak. 500 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek (według uznania)

Sposób przygotowania:

Zdejmij folię ochronną opakowania i przełóż gołąbki wraz z sosem do małego garnka lub na patelnię. Podgrzewaj przez około 9 minut. Następnie umieść gołąbki na talerzu i polej sosem pomidorowym. Dla orzeźwienia smaku dodaj łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Całość udekoruj szczypiorkiem lub świeżą bazylią.

Przekąska
z zapiekanki

Składniki:

  • Virtu Zapiekanka z salami i Zapiekanka z pieczarkami
  • serek śmietankowy
  • ogórek zielony
  • szczypiorek
  • czosnek
  • pieprz i sól
  • 2 pomidory
  • bukiet ziół (bazylia, tymianek, pietruszka)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zapiekanki włóż na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Sos śmietankowy: Do serka śmietankowego dodaj szczypiorek, posiekany czosnek oraz ogórek pokrojony w drobną kostkę, zmiksowany lub potarty na tarce. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Sos pomidorowy: Do posiekanego bukietu ziół (bazylia, tymianek, pietruszka), dodaj zgnieciony ząbek czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj. Oba sosy przed podaniem włóż na kilka minut do lodówki. Sosy oraz pokrojone na kawałki zapiekanki podaj na paterze. Danie udekoruj szczypiorkiem i odrobiną natki pietruszki.

Pizza
nie tylko na okrągło

Składniki:

  • Virtu Pizza z szynką i Pizza Margherita
  • świeża rukola
  • pomidor
  • wiórki parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pizzę z szynką przekrój na pół, wkładając pomiędzy obie połówki świeżą rukolę. Sałatę polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw świeżo zmielonym, czarnym pieprzem oraz dodaj cztery plasterki pomidora. Złóż obie połówki i wstaw na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po zakończeniu pieczenia pizzę pokrój w trójkąty i udekoruj kilkoma listkami bazylii oraz oliwą z oliwek.

Margherita
w włoskim stylu

Składniki:

  • Pizza Margherita Virtu
  • świeża rukola
  • wiórki parmezanu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Margheritę wstaw na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po zakończeniu pieczenia, by nadać pizzy bardziej włoskiego charakteru, udekoruj ją rukolą, krążkami czerwonej cebuli oraz wiórkami parmezanu z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krokiety
w wydaniu finger food

Składniki:

  • Krokiety Virtu: z mięsem, szpinakiem, kapustą i grzybami
  • 3-4 pieczarki
  • ser Gorgonzola (można użyć również Dor blue lub Lazur)
  • mleko
  • marynowane przekąski (cebulka, korniszony, kukurydza konserwowa)
  • pietruszka do dekoracji
  • szynka dojrzewająca, lekko wędzona
  • łosoś
  • pomidorki koktajlowe oraz suszone
  • oliwa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krokiety pokrój na 3-4 części, a następnie ułóż pionowo na blasze, przecięciem do góry. Dodaj pieczarki skroplone kilkoma kroplami oliwy i doprawione solą i pieprzem. Całość włóż na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Aby przygotować sos, włóż do miksera ser gorgonzola, dodaj mleko i miksuj przez ok. 20-30 sekund. Krokiety ułóż na paterze wyłożonej rukolą, dodaj odrobinę pieprzu i kilka kropel oliwy. Każdy smak krokietów to odmienne dodatki w formie koreczków, z nadzianymi na wykałaczkę dodatkami. Dla krokietów z mięsem są to pomidory suszone i marynowane przekąski, dla krokietów ze szpinakiem łosoś z odrobiną dipu z serka gorgonzola, natomiast dla krokietów z kapustą i grzybami pieczarka i rulon z szynki dojrzewającej.

Krokiety ze szpinakiem
podawane z filetem drobiowym aromatyzowanym czosnkiem

Składniki:

  • Virtu Krokiety ze szpinakiem (2 szt.)
  • 4 łyżki potartej mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 filet drobiowy
  • główka czosnku (łupiny)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Krokiety przekrój na pół, a następnie ułóż przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą połówkę posyp łyżką wiórek mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w ćwiartki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 7 minut. Filet z kurczaka skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem łupin czosnku przez około 4-5 minut, a następnie odstaw na bok na 3 minuty. Pokrój dowolnie i ułóż na talerzu z krokietami ze szpinakiem zapieczonymi pod mozzarellą.

Kluski na parze
z sosem jogurtowo-brzoskwiniowym

Składniki:

  • Virtu Kluski na parze (1 opak. 300 g)
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka mięty

Sposób przygotowania:

Po wyjęciu z opakowania ułóż kluski na sitku lub durszlaku i gotuj na parze pod przykryciem przez ok. 6 minut. Można też odgrzać w kuchence mikrofalowej, wystarczy nakłuć opakowanie i odgrzewać przez około 1 minutę. Brzoskwinie pokrój w kostkę, następnie zmiksuj z jogurtem przy pomocy ręcznego miksera. Jeżeli brzoskwinie nie są dojrzałe, możnesz dosłodzić je miodem lub brązowym cukrem. Gorące kluski podawaj polane zimnym sosem jogurtowo-brzoskwiniowym na talerzu udekorowanym kilkoma listkami mięty.

Naleśniki z serem
i syropem pomarańczowym

Składniki:

  • Virtu Naleśniki z serem (2 szt.)
  • syrop pomarańczowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Naleśniki ułóż na ruszcie i grilluj przez 3 minuty z każdej strony. Pomarańczę pokrój w ósemki i oddziel miąższ od skórki. Tak przygotowane filety z pomarańczy ułóż na patelni rozgrzanej na grillu, dodaj miód i sok wyciśnięty z filetowania. Ze skórki wytnij gorzką białą warstwę, pokrój w cienkie paski i dodaj do składników na patelni. Całość gotuj aż do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Pod zdjęciu patelni z ognia, dodaj do syropu łyżkę zimnego masła. Chrupiące naleśniki ułóż na talerzu i polej gorącym syropem z pomarańczy.

Gołąbki
z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • Virtu Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym (1 opak. 500 g)
  • łyżka masła
  • gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zdejmij folię ochronną z opakowania i przełóż gołąbki do małego garnka lub na patelnię. Odgrzewaj na średnio rozgrzanym ogniu na kuchence lub grillu przez około 9 minut. W razie potrzeby podlej małą ilością wody. Pod koniec dodaj łyżkę masła. Następnie ułóż danie na talerzu i posyp obficie natką pietruszki.

Wieprzowina po góralsku
pieczona w pergaminie

Składniki:

  • Virtu Wieprzowina po góralsku z ryżem (1 opak. 380 g)
  • gałązka rozmarynu
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę z ryżem wyjmij z opakowania i ułóż na pergaminie. Posyp po wierzchu posiekaną natką pietruszki i rozmarynem. Pergamin z zawartością uformuj w rulon i skręć rogi w formę cukierka. Gulasz w pergaminie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 7-8 min. Po zakończeniu pieczenia wyłóż rulon na talerz i delikatnie rozchyl pergamin tak, aby uwolnić aromat gulaszu posypanego ziołami.

Bigos myśliwski
na pajdzie grillowanego chleba

Składniki:

  • Virtu Bigos myśliwski (1 opak. 360 g)
  • pajda chleba wiejskiego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bigos odgrzej w patelni lub w rondlu na kratce grilowej. Kromkę chleba skrop oliwą z oliwek z obydwu stron i obsmaż na złoty kolor, następnie zdejmij z ognia i wetrzyj w nią surowy czosnek. Na tak przygotowaną pajdę czosnkową nałóż bigos i posyp po wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Fasolka po bretońsku
w tortilli

Składniki:

  • Virtu Fasolka po bretońsku (1 opak. 360g)
  • dwa placki tortilli
  • pół sałaty lodowej
  • pól czerwonej cebuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypioru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Fasolkę po bretońsku ułóż na plackach. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz sałatę lodową podartą na drobne kawałki. Dodaj listki pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Całość polej jogurtem naturalnym i zwiń w tortillę. Grilluj na chrupko przez około 7-8 minut. Po zdjęciu z grilla ozdób natką pietruszki i szczypiorkiem. Według uznania podawaj skropione kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Paszteciki z grzybami
i chłodnikiem Gazpacho

Składniki:

  • Paszteciki z grzybami ( 8szt.)
  • dwa pomidory
  • świeży ogórek
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki pietruszki
  • łyzka oliy z oliwek
  • kilka gałązek bazyli
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory i ogórek obierz ze skórki i oddziel nasiona od miąższu. Miąższ i pozostałe warzywa zmiksuj przy pomocy ręcznego robota. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek. Paszteciki z grzybami podgrzej przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe Gazpacho z pomidorów przelej do schłodzonej miski porcelanowej i ułóż na talerzu wraz z chrupiącymi pasztecikami. Całość udekoruj ziołami: świeżą pietruszką oraz bazylią.

Gulasz staropolski
z kopytkami

Składniki:

  • Virtu Gulasz staropolski z kopytkami
  • (1 opak. 380 g)kilka gałązek natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Gulasz odgrzej w rondlu lub kuchence mikrofalowej. Kopytka nadziej na gałązkę rozmarynu. Tak przygotowany szaszłyk obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gorący gulasz ułóż na talerzu i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu ułóż złocisty szaszłyk z kopytek pachnący rozmarynem.

Pierogi z brokułami
zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • Virtu Pierogi z brokułami (1 opak. 400 g)
  • 6 łyżek potartej mozzarelli
  • 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • pomidorek koktajlowy
  • składniki i opis
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie posyp wiórkami mozzarelli i mieszanką pestek z dyni i słonecznika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 8-9 minut. Gdy mozzarella będzie miała lekko złoty kolor wyjmij pierogi na talerz i udekoruj ćwiartkami pomidorka koktajlowego i kilkoma listkami natki pietruszki.

Pierogi
z mięsem i purée selerowym

Składniki:

  • Virtu Pierogi z mięsem (4 szt.)
  • konfitowany groszek
  • mały korzeń slera
  • 2 ząbki czosnku
  • półtorej szklanki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi podsmaż na patelni na złoty kolor. Korzeń selera obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż do rondla, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i zalej mlekiem. Gotuj przez około 30 minut do tzw. pierwszej miękkości. Następnie połącz całość przy pomocy miksera, doprawiając do smaku odrobiną soli. Podawaj na talerzu udekorowanym odrobiną natki pietruszki.

Pierogi
ruskie na konfitowanym groszku

Składniki:

  • Virtu Pierogi ruskie (4 szt.)
  • konfitowany groszek
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi podgrzej we wrzącej wodzie przez około 4 minuty, a następnie wyjmij i odsącz. Oliwę rozgrzej na patelni na małym ogniu, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj groszek, gałązkę rozmarynu i kontynuuj smażenie/konfitowanie przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, rozgnieć całość przy pomocy widelca dodając masło, sól i pieprz. Ułóż danie na talerzu, z wierzchu dekorując przygotowanymi wcześniej pierogami ruskimi.

Gołąbki
w sosie pomidorowym z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • Virtu Gołąbki w sosie pomidorowym (1 opak. 500 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek (według uznania)

Sposób przygotowania:

Zdejmij folię ochronną opakowania i przełóż gołąbki wraz z sosem do małego garnka lub na patelnię. Podgrzewaj przez około 9 minut. Następnie umieść gołąbki na talerzu i polej sosem pomidorowym. Dla orzeźwienia smaku dodaj łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Całość udekoruj szczypiorkiem lub świeżą bazylią.

Przekąska
z zapiekanki

Składniki:

  • Virtu Zapiekanka z salami i Zapiekanka z pieczarkami
  • serek śmietankowy
  • ogórek zielony
  • szczypiorek
  • czosnek
  • pieprz i sól
  • 2 pomidory
  • bukiet ziół (bazylia, tymianek, pietruszka)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zapiekanki włóż na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Sos śmietankowy: Do serka śmietankowego dodaj szczypiorek, posiekany czosnek oraz ogórek pokrojony w drobną kostkę, zmiksowany lub potarty na tarce. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Sos pomidorowy: Do posiekanego bukietu ziół (bazylia, tymianek, pietruszka), dodaj zgnieciony ząbek czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj. Oba sosy przed podaniem włóż na kilka minut do lodówki. Sosy oraz pokrojone na kawałki zapiekanki podaj na paterze. Danie udekoruj szczypiorkiem i odrobiną natki pietruszki.

Pizza
nie tylko na okrągło

Składniki:

  • Virtu Pizza z szynką i Pizza Margherita
  • świeża rukola
  • pomidor
  • wiórki parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pizzę z szynką przekrój na pół, wkładając pomiędzy obie połówki świeżą rukolę. Sałatę polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw świeżo zmielonym, czarnym pieprzem oraz dodaj cztery plasterki pomidora. Złóż obie połówki i wstaw na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po zakończeniu pieczenia pizzę pokrój w trójkąty i udekoruj kilkoma listkami bazylii oraz oliwą z oliwek.

Margherita
w włoskim stylu

Składniki:

  • Pizza Margherita Virtu
  • świeża rukola
  • wiórki parmezanu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Margheritę wstaw na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po zakończeniu pieczenia, by nadać pizzy bardziej włoskiego charakteru, udekoruj ją rukolą, krążkami czerwonej cebuli oraz wiórkami parmezanu z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krokiety
w wydaniu finger food

Składniki:

  • Krokiety Virtu: z mięsem, szpinakiem, kapustą i grzybami
  • 3-4 pieczarki
  • ser Gorgonzola (można użyć również Dor blue lub Lazur)
  • mleko
  • marynowane przekąski (cebulka, korniszony, kukurydza konserwowa)
  • pietruszka do dekoracji
  • szynka dojrzewająca, lekko wędzona
  • łosoś
  • pomidorki koktajlowe oraz suszone
  • oliwa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krokiety pokrój na 3-4 części, a następnie ułóż pionowo na blasze, przecięciem do góry. Dodaj pieczarki skroplone kilkoma kroplami oliwy i doprawione solą i pieprzem. Całość włóż na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Aby przygotować sos, włóż do miksera ser gorgonzola, dodaj mleko i miksuj przez ok. 20-30 sekund. Krokiety ułóż na paterze wyłożonej rukolą, dodaj odrobinę pieprzu i kilka kropel oliwy. Każdy smak krokietów to odmienne dodatki w formie koreczków, z nadzianymi na wykałaczkę dodatkami. Dla krokietów z mięsem są to pomidory suszone i marynowane przekąski, dla krokietów ze szpinakiem łosoś z odrobiną dipu z serka gorgonzola, natomiast dla krokietów z kapustą i grzybami pieczarka i rulon z szynki dojrzewającej.

Krokiety ze szpinakiem
podawane z filetem drobiowym aromatyzowanym czosnkiem

Składniki:

  • Virtu Krokiety ze szpinakiem (2 szt.)
  • 4 łyżki potartej mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 filet drobiowy
  • główka czosnku (łupiny)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Krokiety przekrój na pół, a następnie ułóż przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą połówkę posyp łyżką wiórek mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w ćwiartki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 7 minut. Filet z kurczaka skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem łupin czosnku przez około 4-5 minut, a następnie odstaw na bok na 3 minuty. Pokrój dowolnie i ułóż na talerzu z krokietami ze szpinakiem zapieczonymi pod mozzarellą.